Kako igračke mogu pomoći razvoj Vašeg deteta

Igranje je aktivnost u kojoj deca tokom detinjstva provode mnogo vremena, pa samim time, zaključak da je igra važna za odrastanje i razvoj deteta i nije nešto teško dokazivo. Isto tako, lako se može uočiti, posmatrajući decu tokom igre i detinjstva, i zaključiti da deca uspešno uče kroz igru.

Tako je i sa igračkama, koje su neizbežan element u dečijoj igri, pa samim time i izbor igračaka koje ćemo deci dati može značajno uticati šta će dete naučiti tokom igre i u svom detinjstvu. Na ovu temu možete razmišljati kako koja igračka utiče na Vaše dete, koliko koja igračka može pomoći Vašem detetu u savladavanju i ovladavanju određenih veština ili znanja. Dete može da nauči nešto igrajući se sa svakom igračkom, ili predmetom koje doživljava kao igračku (nije redak primer da deca raznorazne predmete koje svakodnevno koristimo doživljavaju kao veoma interesantne igračke; na primer sve vrste ključeva, čaše ili šolje…).

Edukativne igračke decu motivišu da kroz igru saznaju o mnogim oblastima, kao što su matematika, nauka, muzika i slično. Naravno, edukativne igračke su, skoro po pravilu, skuplje od većine igračaka, koje nemaju za cilj da budu edukativne. Nikako ne treba zanemarivati i dosta jednostavne igračke, iako nisu edukativne. Uzmimo, na primer loptu – jednostavna igračka, ali veoma korisna za decu, skoro u svakoj dobi detinjstva. Nije samo edukacija u pogledu znanja potrebna deci tokom razvoja, već i svakako je potreban i razvoj osnovne ljudske veštine – kretanje i snalaženje u prostoru.

Imamo nekoliko pitanja koja Vam predlažemo da ih postavite sebi, kada birate igračku za Vaše dete:

A. Čemu će igračka naučiti moje dete kada se bude igralo s njom?

B. Koje veštine će dete naučiti igrajući se sa konkretnom igračkom?

C. Da li postoji više načina da se moje dete igra sa jednom istom igračkom?

D. Da li će igračka biti interesantna detetu kroz duže vreme ili kraći vremenski period?

E. Da li se sa igračkom može igrati više puta od jednom?

F. Da li će igračka moje dete inspirisati i motivisati da bude kreativno?

Možda će Vam ova pitanja pomoći da narednu kupljenu igračku za Vaše dete izaberete u skladu sa sklonostima deteta i u skladu sa njegovim potrebama za razvoj određene veštine.