Lopta kao igračka

Savremeno doba promenilo je život, skoro pa iz korena. Sećamo se kada smo, mi koji smo sada odrasli, kada smo bili deca, najčešće se igrali sa loptom. Takve igre su nam pomogle da učimo kroz igru i pokret, razvijajući svoje motoričke veštine i sposobnosti. Za ljude u dečijem uzrastu normalno je da uče kroz igru i pokret, a samo kretanje, kao ljudska potreba, deci pomaže da se razvija. Dodatno, smatra se da kretanje pomaže razvoj mozga deteta.

Ako ste kao roditelj posvećeni svom detetu, zasigurno razgovarate s drugim roditeljima, i bili ste i sami svedoci sve lošije (grublje) motorike kod dece, lošeg držanja olovke, držanje tela, lošeg sedenja, slabije koncetracije dece i slabije pažnje, nego što to pamtimo da je bio slučaj sa nama kada smo bili deca. Razlozi za ovakvo stanje kod današnje dece su mnogobrojni, a jedan od njih je svakako i manjak motoričkih igara. Sjajna igračka za poboljšavanje motoričkih sposobnosti dece je svakako LOPTA.

Čak i kada je izbor lopte u pitanju, tu se možete pouzdati u skoro pa savršen izbor deteta. Ponudite mu više lopti, različite težine i veličine, a dete će izabrati baš onu loptu koja mu je i potrebna. Dete će probati više lopti i izabraće kao igračku onu loptu koja mu u toj dobi najviše odgovara.

Igre koje možete da igrate sa detetom i loptom su: dodavanje lopte bacanjem iz ruke i hvatanje rukama, šutiranje lopte nogom, bacanje lopte u koš ili neku kanticu. Sve ove igre za cilj imaju razvoj određenih osobina i veština kod deteta. Lopta kao igračka i igranje sa njom može pomoći detetu sa:

A. smanjivanje poteškoća u vizuelno – motoričkoj koordinaciji

B. u aktivnostima koje imaju određene korake, deca se uče da slede redosled radnji u aktivnostima

C. poboljšavanje sposobnosti doživljavanja dubine prostora

D. učenjem organizovanja tela u skladu sa potrebom (uzimanje lopte određenom rukom, šutiranje lopte određenom nogom…)

E. integracijom čula vida, sluha i ravnoteže

F. određivanjem veličine, rastojanja i jačine.

Igranje loptom najčešće traži i društvo, pa će dete češće biti u društvu druge dece ili svojih bližnjih. Verovatno će biti kvalitetnije provedeno vreme i za Vaše dete i za Vas ukoliko budete proveli određeno vreme u igri sa loptom i Vašim detetom, nego da sedite ispred televizora, gde dete neće biti u prilici da bude u pokretu i u interakciji s Vama.