Važnost izbora igračke prema uzrastu deteta

Zasigurno da je najveća radost života roditeljstvo. Ta radost i ljubav nas podstiče da imamo jaku želju da svojoj deci obezbedimo bezbedan, lep, zanimljiv i interesantan život, a pogotovo u periodu najranijeg detinjstva našeg deteta. Većina roditelja, nestrpljivo, i pre samog rođenja deteta svoj dom opreme sa svim potrebnim stvarima za prve bebine dane, pa i igračke se kupuju i pre porođaja. Naravno, pošto postoje dve opcije, ima roditelja koji igračke kupuju prema preporuci proizvođača, dok druga grupa roditelja kupuju igračke prema svom izboru i mišljenju šta je najbolje za njihovo dete. Retko se roditelji zapitaju a šta je to odgovarajuće za moje dete i njegov uzrast?

Savremen način života roditelje stavlja u ulogu vaspitača svog deteta, a ne i samo to, već i ulogu roditelja koji svom detetu treba da obezbedi od prvog dana života odgovarajuće podsticaje za pravilan razvoj i u optimalnoj količini. U današnje vreme, retko je da dete nema dovoljno igračaka, već naprotiv, dete uglavnom bude zatrpano igračkama, za koje interesovanje brzo prolazi.

Ukoliko svoje dete stalno izlažete raznim stimulacijama, u smislu velikog broja različitih igračaka, onemogućiće te svoje dete da se fokusira na jednu igračku i da je istraži onoliko koliko mu ta igračka omogućava. U toj situaciji pažnja deteta stalno će biti preusmeravana sa jedne na drugu igračku. U ovakvim situacijama, najčešće reakcije dece su veliko početno uzbuđenje, ali i brza pojava nezadovoljstva. Smatra se da je dete stimulisano igračkom, ali mu je onemogućeno da ispolji svoju kreativnost, usled velikog broja stimulansa. Svakako je izazov pronaći optimalni broj igračaka, kako bi dete bilo podstaknuto na održavanje pažnje i na aktivnost.

U prvim danima života, bebe samo gledaju okolinu u kojoj se nalaze, a zatim počinju sa pružanjem ruku u pravcu igračaka i ostvaruju kontakt s njima. Prva interakcija bebe sa igračkama se dešava oko trećeg meseca, a najčešće aktivnosti bebe sa igračkama je držanje igračaka, lupanje njima od druge predmete i stavljanje u usta. Smatra se da deca sa šest meseci počinju svesno da se igraju sa igračkama. Dodatni detalj na koji treba obratiti pažnju prilikom izbora igračke je i to da li ona pozitivno deluje na razvoj deteta.

Kao jedna od prvih igračaka za bebu preporučuje se šarena mekana lopta. Razlog za ovakav savet jeste da beba sa oko dva i po meseca može da spoji dlanove. Da bismo podstakli bebu da napravi pokret rukama i da ih spoji, možemo da joj između ruku stavimo šarenu i mekanu loptu, pri čemu će mekani materijal opustiti bebu, a šarene boje joj privući pažnju.

Među prvim bebinim igračkama svakako je dobrodošla i zvečka, i to okruglog oblika, prečnika oko 5 cm, recimo crvene boje, ili crveno žute, odnosno crno bele. Ova veličina je ona koju beba može da drži. Što se tiče boja, one su preporučene prema kontrastu koji beba može da uoči. Zvečke sa ručkom takođe će pomoći bebi da vežba pokret hvatanja, pa tako zvečka sa dve ručke će bebi pomoći i podstaći je da vežba pokret premeštanja zvečke iz ruke u ruku. U literaturi se pominje da su najpogodniji oblici za hvatanje valjak i prsten, pa su i to dobri oblici za zvečke. Naravno, težina zvečke je detalj o kome se valja voditi računa.

Bebe kada su u šestom mesecu registruju zvukove iznad i ispod glave, pa zanimljiva igračka u tom periodu je svakako nešto što proizvodi zvukove, kao što je na primer šuškavi papir. Takođe, u tom periodu bebe vole da se gledaju u ogledalu, pa ili da držite bebu ispred ogledala, ili možda da joj date ogledalo igračku, od plastike, koja nije opasna za bebu.

U dobi od osam meseci, iz položaja na boku i na stomaku, kada beba podiže ruku na gore, može da hvata ponuđene predmete, što može pomoći u razvoju motorike. U ovoj situaciji pogodan oblik jeste pločica, jer takav predmet beba će uzeti sa ispruženim prstima i palcem.

U dobi od devet meseci, beba već uveliko prati oble predmete koji se kreću u blizini, i zasigurno će biti srećno da joj stalno dajete loptu koju može da baci i da je prati kako se kotrlja po prostoru. Zgodno je da joj dajete više lopti, različitih veličina, a bacanjem loptica u prostoru beba spoznaje dubinu prostora.

Već sa deset meseci, kod dece se razvija interesovanje za detalje na predmetima, pa je zgodan trenutak da bebi damo da se igra sa lutkama, na kojoj će moći da pokazuje oči i usta, na primer. Kako dete stasava i biva sposobno da okreće listove, slikovnica sa debelim čvrstim listovima je prava igračka za tu dob. Kako sve više ponavlja taj isti pokret, list papira može biti tanji. Za manipulaciju predmetima u prostoru, igračke autići su više nego odlični. Autići su zgodne i korisne igračke, kako za dečake, tako i za devojčice.

Sa 12 meseci dete uspeva da prilagodi oblik šake predmetu koji drži, tako da je u toj dobi zgodno detetu dati da se igra sa kockama, sitnim pločicama i klikerima. Sve te igračke dete može da stavlja u posudu i da ih iz posude uzima. Takođe, ovaj period je zgodan za igračke koje omogućavaju detetu da ubacuje predmete kroz otvore, pri čemu može učiti i oblike, kao što im igračke i u tome pomažu kada jedan oblik predmeta može da se ubaci samo u jedan otvor istog oblika.

U dobi od osamnaest meseci do dve godine, nemojte se iznenaditi ako detetu najbolji prijatelj bude lopta, koju će bacati dlanom na gore. Rado će držati loptu, bacati je, kotrljati, hvatati i šutirati. U ovoj dobi gradnja tornjeva od kocki, nizanje perli na konac, vađenje sitnih predmeta iz flašica, savijanje papira i slaganje jednostavnih slagalica su takođe prikladne i zanimljive igračke.

LITERATURA: Zašto je važno izabrati igračku prema uzrastu deteta